Lapset ja Internet

Etusivu

Lapet internetin käyttäjinä

Lainsäädäntö

Internetin mahdollisuudet

Nettiriippuvuus

Internetin käytön rajoittaminen

Yhteenveto

Testaa tietosi

Nettikiusaaminen

Koulukiusaamista on esiintynyt varmasti niin kauan kuin koululaitos on ollut olemassa. Nyt uuden teknologian aikana kiusaaminen on valitettavasti siirtynyt internetiinkin. Nettikiusaamiseen on herätty vasta nyt, ja siitä on alettu keskustella enemmän.

Nettikiusaajat voivat olla kiusatulle tuntemattomia tai tunnettuja henkilöitä. Tuntemattomat kiusaavat harvemmin. Tunnetut kiusaajat saattavat olla samoja kiusaajia kuin koulussakin. Näin ollen kiusattu ei pääse kiusaamista karkuun kotonaankaan. Lisäksi kiusaajat luulevat saavansa jonkinlaisen "suojan" huudella törkeyksiään, koska näissä tilanteissa aikuiset ovat harvemmin paikalla. Tässä suhteessa kiusaaja kuitenkin erehtyy. Kiusaaja on aina helppo jäljittää, kunhan kiusattu vain muistaa tallentaa kaikki kiusaajan lähettämät viestit ja kuvat. (Mannerheimin Lastensuojeluliitto, 2006a.)

Pelastakaa Lapset Ry:n tekemän Lapsen ääni 2006 -kyselyn mukaan 11 - 17-vuotiaiden tyttöjen ja poikien pääasiallinen syy internetin käyttöön on yhteydenpito. Yhteydenpitoon käytetään juuri eri keskustelukanavia. Nettikiusaamista tapahtuu eniten keskustelukanavien kautta.

Mitä nettikiusaaminen siis on? Nettikiusaamista voi olla:

  • ryhmän ulkopuolelle sulkeminen
  • juoruilu
  • henkilökohtaisten tietojen levitys
  • toisen nimellä tai nimimerkillä esiintyminen
  • salasanojen huijaaminen
  • kuvien tai tietojen levittäminen, kopiointi, linkitys, manipulointi ja herjaus
  • pilkkaavat tai uhkaavat kuvat, viestit ja verkkosivut.
(Kauppila 16.10.2006, esitelmä.)

Keskustelukanavilla voi helposti poistaa jonkun keskustelijan ulos. Näin tämän henkilön kanssa ei enää keskustella. Tämä on suoraan verrannollinen tilanteeseen, jossa koulun pihalla välitunnilla on tiivis kolmen hengen ryhmä, joka ei päästä neljättä mukaan. Keskustelukanavilla juoruillaan aivan yhtä paljon kuin tosi elämässäkin.

Omien henkilökohtaisten tietojen levittäminen keskustelukanavilla on kiellettyä. Tämä ei silti estä kiusaajia. He voivat levittää kiusatun henkilötietoja aiheuttaen näin kiusatulle todella suurta harmia. Toisen nimellä tai nimimerkillä esiintyminen aiheuttaa myös suurta harmia kiusatulle. Kiusaajat voivat nopeasti pilata kiusatun maineen ja tuhota saavutettuja kaveri-suhteita.

Oma salasana tulisi aina pitää omana tietonaan ja sitä ei saa kirjoittaa minnekään muistiin. Omat salasanat eivät kuulu kenellekään muulle kuin itselle, ei edes parhaalle ystävälle. Joskus on kuitenkin käynyt niin, että joku on saanut toisen salasanan selville esimerkiksi Habbo Hoteliin. Täältä hän on sitten varastanut toisen huonekalut. Nämä Habbo Hotelin tavaroiden varastelut ovat Kauppilan (2006) mukaan yllättävän yleisiä asioita, joita puidaan koulussakin.

Vaikka IRC-Galleriassa onkin estetty kuvien tallentaminen omalle koneelle, on kuvien tallentaminen silti mahdollista print screen -toiminnon (Print screen -toiminnolla voidaan ottaa kuvankaappaus näytöltä) avulla. Näin kuvia pääsee muokkaamaan ja levittämään edelleen eteenpäin. Vanhempien tulisikin kertoa lapsilleen, että kuvien lähettämistä kuvagallerioihin tulisi harkita hyvin tarkkaan.

Matkapuhelinten kameraominaisuus mahdollistaa myös kuvien ottamisen. Näitä kuvia saatetaan ottaa kuvattavan tietämättä ja ilman hänen suostumustaan. Jos näin on menetelty ja kaiken lisäksi kuva on ladattu internetiin, voidaan tätä pitää jo yksityisyyden loukkauksena, josta voi olla vakavia seurauksia.

Miten sitten tulisi toimia jos on joutunut nettikiusauksen uhriksi? Aivan ensimmäiseksi kiusaamisen uhrin kannattaa jättää vastaamatta kiusausviesteihin. Seuraavaksi hänen kannattaa ja pitääkin tallentaa viestit, kuvat ja muut mahdolliset aineistot mistä kiusaaminen käy ilmi. Tämän jälkeen kiusatun tulee kertoa asiasta aikuisille. Vanhemmat tai opettaja voi tämän jälkeen jättää ilmoituksen verkkopalvelun ylläpitäjälle. Verkkopalvelun ylläpitäjä tai operaattori voi saada selville viestien lähettäjän. Viimeistään poliisi onnistuu tässä.